DE PROVO APOCRIEFEN

PUBLICATIES EN MATERIAAL VAN PROVO EN
DE PAREL VAN DE JORDAAN

Fotoboek 10 maart ’66:

Het Fotoboek ’10 maart ’66’ werd door De Parel van de Jordaan
samengesteld en uitgegeven naar aanleiding van het politieoptreden bij het huwelijk van Beatrix.  Het bestond uit foto’s en knipsels over de huwelijksdag.  Met enorme inspanning drukten Rob Stolk en Peter Bronkhorst het op de net door Provo verkregen oude offset pers. De drukkwaliteit liet dan ook iets te wensen over.
Het boek was net op tijd klaar om op 19 maart gepresenteerd te worden bij de opening van de fototentoonstelling over het politieoptreden. Jan Wolkers nam daar het eerste exemplaar in ontvangst.
Het boek kan  worden bekeken door HIER te klikken.

ROZA van Robert Olaf Stoop:

In 1966 verscheen Robert Olaf Stoops stripboek ROZA vol met uitstekende informatie over drugs, een unicum in die tijd. Het kan gerust als eerste underground-strip in Europa worden beschouwd.
Het was ook de eerste uitgave van Olafs uitgeverij Real Free Press.
Het werd gedrukt door Peter Bronkhorst en Auke Boersma op de oude drukpers van Provo, die kwalitatief wat te wensen overliet.
De Parel van de Jordaan heeft geprobeerd de strip zo goed mogelijk te reproduceren.
Het kan bekeken  worden door HIER te klikken.

Alle nummers van God, Nederland & Oranje:

Naast het maandblad PROVO en een nog steeds aanzwellende stroom pamfletten wordt vanaf juni 1966 ook met enige regelmaat het cartoonblad GOD, NEDERLAND & ORANJE door Provo uitgebracht. Dit gebeurt via De Parel van de Jordaan. Deze ‘pers-decentralisatie’ dient vooral om inbeslagname van PROVO tegen te gaan.
Voor de eerste uitgave van GOD, NEDERLAND & ORANJE stellen zich een dertigtal provo’s met naam en toenaam verantwoordelijk, een aantal van hen wordt aangehouden wegens majesteitsschennis en belediging van het openbaar gezag. Ook tekenaar Willem
(Bernard Holtrop) wordt wegens majesteitsschennis vervolgd.
Voor volgende nummers worden bekende Nederlanders van buiten Provo gevraagd zich verantwoordelijk te stellen: hoewel de
inbeslagnames doorgaan durft de politie deze mensen niet aan te houden.
Klik op de links hieronder om de verschillende nummers te bekijken.

God, Nederland & Oranje nr. 1

God, Nederland & Oranje nr. 2

God, Nederland & Oranje nr. 3

God, Nederland & Oranje nr. 4

God, Nederland & Oranje nr. 5

God, Nederland & oranje nr. 5b (of 6)
(Er is geen GNO met nr. 6. Er zijn wel twee GNO’s met nummer 5.
Verwarrend genoeg is de waarschijnlijk latere – met hetzelfde grote formaat als de nummers 7 en 8 – gedateerd op maart 1967, terwijl de eerdere – met het ‘oude’ formaat – is gedateerd op april 1967)

God, Nederland & Oranje nr. 7

God, Nederland & Oranje nr. 8

Alle nummers van het zondagsblad IMAGE 1966-1967

Het ‘Zondagsblad Image’ werd vanaf de zomer van 1966 door Provo uitgebracht in het kader van het Witte Pers Plan: de ‘decentralisatie’ van de communicatiemiddelen. Het blad werd gestencild in de Provo-kelder. De bedoeling was om door een wekelijkse publicatie sneller te kunnen reageren dan met het (maand)blad Provo dat voortaan op de offsetpers werd gedrukt.  De initiatiefnemers wilden ook de soms wat rigide eindredactie bij het blad Provo omzeilen.

Klik op de links hieronder om de verschillende nummers te bekijken.

Image nr. 1

Image nr. 2

Image nr. 3

Image nr. 4

Image nr. 5

Image nr. 6

Image nr. 7

Image nr. 8

 

Het Heilig Happening Boek van de Gnottempel

De Gnottempel was een bezet leegstaand pand (de term ‘kraken’ bestond nog niet) in de Reyer Anslostraat nr.9 waar een aantal mensen woonden die betrokken waren bij de Provo-beweging.
Op de eerste etage woonde filmer in opleiding Jan Blom. Een vriend van Rob Stolk. Op de tweede etage woonden Tony en Anneke Briggs met hun baby-zoontje David, die kortgeleden terug waren gekomen uit een Israëlische kibboets. Zij waren de makers van het Witte Kinderen plan, geïnspireerd op de kibboets-crèches. Zij waren nauw bevriend met Hans Tuynman. Op de zolder woonde op een kamer aan één kant Ronnie Dijkstra, broer van Anneke Briggs-Dijkstra, pottenbakker en gitarist. Aan de andere kant was een grote ruimte afgescheiden met hardboardplaten waar Auke Boersma, actief provo vanaf augustus 1965, woonde. Op de hanenbalken was een extra slaapetage gemaakt waarop je met behulp van een ladder kon komen. Er was een zolderraam waarmee je uitzicht had op de koffiekamer van het politiebureau Overtoom aan de overkant van de straat. Het hele pand was afgesloten van elektriciteit en gas. Wel was er stromend water en kon het toilet op de 1e en 2e etage worden doorgespoeld. De verlichting bestond uit olielampen, zgn. Aladdinlampen waar je eventueel bij kon lezen. Er werd gekookt op butagas. Als verwarming was er een uiterst klein Godin-kolenkacheltje waar je in dekens gehuld omheen kon zitten als het ijs aan de binnenkant van de dakplaten stond en boven de kachel ontdooide. Als er tenminste geld was voor een zakje kolen.
De ruimte van Auke werd de Gnottempel genoemd in navolging van de Anti-rooktempel van Robert Jasper Grootveld in de Korte Leidsedwarsstraat. Behalve woning van Auke was het een verzamelplaats van provo’s die in de buurt woonden of die tijdelijk dakloos waren. Zoals Hans Tuynman , Henk van Boxtel (Wammes), Stille Max (Max de Maankicker) en een poos lang de Marokkaanse kunstschilder Jilali Gharbaoui. Daarnaast waren Peter Bronkhorst en Wolter Smit regelmatige bezoekers die vlak in de buurt bij hun ouders woonden
Onder het genot van een pijpje hasjiesj of wiet en een kopje thee werden er plannen gesmeed voor acties, pamfletten en demonstraties. Om de wachttijd tot Klaas kwam te korten lag er een zogenaamd Heilig Happeningboek waar iedereen in kon schrijven of tekenen. Het was een gratis dummy van een Frans boekje, gekregen van een drukker, met lege pagina’s waar je goed op kon tekenen.
Het Witte Kippenplan ontstond op die zolder in de roerige dagen van maart ’66 en het huwelijk van Beatrix.
Het Pand Reyer Anslostraat 9 werd gesloopt in April 1966. Het Witte Huizenplan werd gemaakt kort na de sloop van het pand.
Klik HIER om het Heilig Happeningboek in te kijken.

wittekippenplan